dissabte, 20 de març del 2010

En què s'assemblen un fórmula 1 i un avió?


Els dies entre cursa i cursa es fan llargs; l'espera desespera i des de Fórmula 1 en Català us convidem a aprofitar aquests dies per a descobrir algunes curiositats d'aquest esport. Avui comencem per l'aerodinàmica.

Els cotxes d'avui en dia tenen gairebé tant en comú amb un avió com amb un turisme convencional. I això és gràcies a l'ús que fan de les corrents d'aire, ja que tant avions com monoplaces les aprofiten... tot i que de forma inversa. Sembla molt complicat però no ho és, i us ajudarà a mirar els cotxes d'una altra manera! Vegem-ho.

Quan un cos es desplaça contra una corrent d'aire, i es produeix una diferència de pressió entre la part superior i inferior de l'objecte, parlem de sustentació. Els avions estan dissenyats per a que la pressió de l'aire que els passa per sobre sigui menor que la del vent que els passa per sota. Així es sustenten. Un fórmula 1 està dissenyat per a fer l'efecte contrari, tenir una pressió major en la part superior del cotxe i provocar que aquest s'agafi fort a la pista.

El difusor i la part que queda amagada sota del cotxe són molt importants. Serà difícil, però imaginem-nos que som un núvol d'aire que passeja tranquil pel mig de la pista. S'acosta un fórmula 1 i ens divideix en dues masses d'aire: una que passarà per sobre del cotxe, havent de recórrer un complicat i llarg sistema d'alerons, i una part que passarà per sota del vehicle, de forma recta i aspirat pel difusor de l'extrem final. Mentre l'aire que ha passat per sobre del cotxe encara està resseguint curves amunt i avall, l'aire de la part inferior ja ha sortit i ha tingut temps de fer un cafè i quatre pastes... això fa que el cotxe creiï una espècie de buit a sota seu i que s'enganxi a la pista com una lapa.

Gràcies a l'aerodinàmica, no aconseguim només divorciar masses d'aire si no que a més, els alerons també tenen per objectiu reduir les turbulències i ajudar a dirigir l'aire a parts del motor que necessiten refrigerar-se. Quan vegeu un monoplaça, intenteu resseguir el recorregut de l'aire al voltant de cada peça... i gairebé us semblarà que esteu volant!

Clica aquí per veure-ho en forma de gràfic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada